2018-09-21

Trendspaning 2019 – Turn it down

För 15e året i rad har Matkommunikationsbyrån Food & Friends släppt sin trendrapport. I år visar rapporten att vi i allt större utsträckning blir mer intresserade av det mindre och mer avskalade, vi blir mer klimatsmarta och hälsosamma. Temat för årets rapport är ”turn it down”.

I rapporten beskriver man att resandet fortsätter att öka, drivet av allt lägre flygpriser. Hotellen följer trenden från lågprisflyget. Rummen blir mindre och mer avskalade, men fortfarande med design som ett konkurrensmedel. Allt mer förväntas göras av gästen, som får ett boende till ett lågt pris, om än bara några få kvadratmeter.

I en intervju av Besöksliv berättar Lennart Wallander, vd Food & Friends, om ett hotell som snart öppnar i New York. Hotellet heter Sister City och har inspirerats av finsk bastu, japanska bentolådor och John Cages verk 4’33”, ett musikstycke som är gjort av endast pauser. Med andra ord väldigt kompakt, avskalat och plånboksvänligt. Det är den största hotelltrenden just nu.

REDUCE – REUSE – RETHINK

Trendrapporten visar också på att det veganska och vegetariska bara kommer att fortsätta sin frammarsch på restaurangerna. En stor andel av svenskar vill dra ner på köttkonsumtionen. Vi väljer köttfria alternativ eller bättre kött – svenskt och hänsynsfullt producerat. Att dricka alkohol utmanas av hälsotrenden. Man blir mer försiktig och vi kommer att se mer alkoholfria och alkoholsvaga drycker.

– Vi blir mer och mer medvetna om hur maten påverkar oss och vår planet. Ett övergripande tema blir därför att saker reduceras. Vi kommer se mindre förpackningar, mindre portioner och mindre produkter, säger Lennart. Och ja, vi kommer att börja äta insekter i Sverige…

”Mycket av utvecklingen har handlat om olika former av ”mer”. Mer saker. Mer brus. Mer möjligheter. Mer hastighet. Mer av allt. Men när allt mer finns i överflöd eftertraktar vi det som är begränsat i sitt erbjudande. Den unika produkten. Den avskalade förpackningen. Den okomplicerade servicen. Den frånkopplade stunden. Den informerade tanken. Vår hälsa kräver det. Vår planet kräver det. Våra sinnen kräver det. Vårt ego kräver det. Det är dags att reducera, på samma sätt som en buljong kokar ned till en fond. Mindre men smakrikare.” – Inledningen till Food & Friends trendspaning om mat, dryck och måltider.

Så vad säger du, hur vill du att framtidens hotell ska se ut? Vad vill du äta när du äter på restaurang? Är miljö och hälsa viktigt för dig när du gör dina val?

Fler nyheter

Gå med i Hotel Express

Ange dina kontaktuppgifter nedan så skickar vi ett mail med information om hur du går vidare för att bli medlem!