Nyheter

Hotellgäster gynnas av ny dom om prissättning

Hotellskylt

I artikeln Bakom kulisserna i den digitala hotellvärlden berättade vi lite om hur det fungerar med hotellens prissättning och att hotellens egna kanaler styrs av priserna på bokningssajterna. Nu förändras detta, till hotellens och hotellgästernas fördel.

Idag är standarden att hotell inte får skylta med lägre priser än de som finns på bokningssajten Booking.com. Detta är på väg att ändras vilket kommer leda till större möjlighet för hotellen att erbjuda bra priser direkt till sina gäster.

Redan 2013 diskuterades den del i avtalet mellan Booking.com och hotellen som säger att hotellet aldrig får ha ett lägre pris än det som Booking.com visar. Konkurrensverket gjorde då en utredning och menade att villkoret är en överträdelse av förbudet mot konkurrensbegränsade avtal.

Efter utredningen erbjöd Booking.com en ändring i avtalen så att hotellen nu fick erbjuda lägre priser via telefon eller direkt över disk. Även bokningssajten Expedia ändrade sina villkor. Detta accepterades av Konkurrensverket 2015 men det visade sig inte göra någon större skillnad för hotellen.

För två år sedan gick bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita in och gjorde en stämning mot Booking.com och menade på att avtalen strider mot konkurrenslagen. Den 20 juli 2018 gick domen igenom till Visitas och deras medlemmars fördel.

– Det är bra och glädjande att domstolen slår fast att klausulen strider mot konkurrenslagen och kan hämma konkurrensen, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Från och med den 20 oktober 2018 upphör avtalsvillkoret och ger därmed hotellen möjlighet att sätta vilka priser man vill via sina egna kanaler. Prissättningen styrs alltså inte längre via de priser man har på bokningssajten.

– Domen gäller booking.com men flera andra hotellsajter har liknande klausuler och Vista utgår från att de har för avsikt att följa svensk lag och därmed också ändra sina villkor när rättsläget nu klarlagts. (Pressmeddelande – Visita).

Vad innebär det här för dig som hotellgäst?
När du bokar din övernattning direkt via hotellets egna kanaler blir intäkten för hotellet högre än om den bokas via en tredjepartssida, eftersom att man då inte behöver betala ut någon provision.

– Den stora vinnaren är konsumenten som kommer få se ökad konkurrens och därmed både bättre priser och andra villkor, Jonas Siljhammar.

Med andra ord, när du ska boka dina övernattningar, håll utkik på hotellens egna kanaler. Det kommer högst troligt bli större chans att hitta bättre priser så. Självklart har vi på Hotel Express stenkoll på hotellens dagspris och hjälper dig med dina bokningar. Vi bokar alltid dina nätter direkt med hotellet och du betalar på plats, utan mellanhänder och utan provisioner.

 

Fler nyheter

Heja på avstånd!

DET ÄR VI SOM ÄR ÖREBRO!!! ❤️🖤💪 Vi hjälper vågen strömma genom hela Örebro #hejapåavstånd Heja, heja, heja Örebro – Hela vägen till SM-guld!!!

Nytt avtal med OKQ8

Nytt avtal med riktigt bra priser hos OKQ8 Med OKQ8 företagskort får du tillgång till Sveriges största stationsnät och all service det innebär. Som kund…

Glad påsk!

Skärtorsdagen, den 1 april, passar vi på att gå på lite påskledighet efter lunch. Vi stänger kl. 12.00 och är tillbaka tisdagen den 6 april…

Välkommen Stefan!

Varmt välkommen till Hotel Express Stefan! Vi har den fina förmånen att få välkomna Stefan Granrud! Stefan kommer senast från Best Western Hotels & Resorts…

Företagets hotellnätter på faktura

Det är inte alltid helt lätt att få företagets alla hotellnätter fakturerade. Hotellen vill helst inte jobba med enstaka fakturor och bokar ni hotellrum via…

Resepolicy

  Resepolicy för tjänsteresor När vi talar om policy menar vi inte själva dokumentet utan tillämpningen. En policy för resor och boende i tjänsten innebär…

Kontakta oss

Är du intresserad av att gå med i Hotel Express eller har du någon fråga till oss? Ange dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig!