Nyheter

Koll på traktamente – Få tillbaka pengar för dina tjänsteresor!

Reser du mycket i tjänsten, övernattar och köper mat på resan? Då kan du ha rätt till traktamente! Det här vet du säkert redan, men vad gör du om arbetsgivaren inte betalar ut traktamente? Här informerar vi lite förenklat om traktamente 2018.

I år har det skattefria maxbeloppet för traktamente höjts från 220 kr till 230 kr. Traktamentet är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att:

  • Målet för tjänsteresan ligger mer än 50 km från resenärens bostad och tjänsteställe
  • Tjänsteresan är förenad med övernattning (00.00–06.00)

Vid skattefritt traktamente behöver du som anställd inte deklarera det och får heller inte göra något avdrag. I vissa kollektivavtal ger arbetsgivaren ett högre traktamente än de skattefria schablonbeloppen. I de fallen delas traktamentet upp i en skattefri och en skattepliktig del som då deklareras.

Maxbeloppet gäller för arbete på en och samma ort i högst tre månader. Efter tre månader kan arbetsgivaren betala ut ett reducerat traktamente. Efter två år reduceras traktamentet ytterligare.

Om arbetsgivaren inte betalar ut traktamente

Om du inte får traktamente av arbetsgivaren får du dra av skatteverkets schablonbelopp själv i din deklaration. Kom då ihåg att för tjänsteresor utomlands varierar det skattefria schablonbeloppet mellan länderna.

Om du får traktamente men utgiftsökningen under en tjänsteresa utomlands har varit större än avdraget enligt schablonregeln har du möjlighet att begära avdrag för den faktiska ökningen. Du ska då redovisa den traktamentsersättning som du fått av arbetsgivaren för den aktuella resan på din inkomstdeklaration och dra av ökningen av de faktiska utgifterna.

Hel- eller halvdag

Avresedagen räknas som en heldag om du börjar resan före kl. 12.00. Hemresedagen räknas som en heldag om du kommer hem efter kl. 19.00. I annat fall räknas resorna som halva dagar. För halva dagar har du rätt till ett halvt skattefritt traktamente.

Nattraktamente

Om du inte bor på hotell eller liknande kan arbetsgivaren betala ut ett skattefritt nattraktamente. Traktamente för natten är alltså aktuellt om du övernattar hos någon släkting/vän, bor i husvagn eller liknande. Skattefritt nattraktamente är ett halvt maxbelopp.

Reducerat traktamente vid fria måltider

Traktamentet finns som sagt till för att täcka ökade levnadskostnader vid tjänsteresor. Om du i samband med tjänsteresan får måltider betalda av arbetsgivaren eller någon annan (på grund av sitt arbete) ska det skattefria traktamentet reduceras. Reduktion görs i princip för alla slags fria måltider. Undantaget är mat som serveras på allmänna kommunikationsmedel, t.ex. mat på flyg och tåg. För sådana måltider, som ingår i biljett­priset för resan, behöver inte någon reduktion av traktamentet göras.

Utlandstraktamente

Vid tjänsteresor utomlands gäller samma grundregler för skattefria traktamenten som för inrikes tjänsteresor. För varje land fastställer Skatteverket ett normalbelopp (se lista för normalbelopp i olika länder) för högsta skattefria traktamente i olika länder.

Observera att vid tidsberäkningen gäller lokal tid för respektive land, dvs vistelsetiden beräknas med utgångspunkt i den lokala tiden för respektive ort. Detta gäller även om man passerar datumzoner under resan. Tid på flyg och båt samt internationella flygplatser räknas inte med.

 

Skatteverket.se kan du läsa mer och ladda ner broschyrer om traktamenten.

Traktamenten och andra kostnadsersättningar

Traktamente och bilersättning (snabbfakta)

För arbetsgivare: Traktamente

 

Källa: skatteverket.se och blinfo.se

 

 

 

Fler nyheter

Hotel Express flyttar huvudkontoret till Sverige efter förvärv 

Hotel Express International har medlemmar i ett 30-tal länder och har tidigare haft sitt huvudkontor i Kristiansand, Norge. Nu förvärvar K3 Travel, som redan idag…

Glad Midsommar!

Idag, torsdag 20 juni, stänger vi kl. 12.00. I morgon är det Midsommarafton, då är vi ute och dansar som små grodor, knyter blomkransar och…

Booking.com friade från dom – Bakslag för hotellbranschen

I juli 2018 meddelade Patent- och marknadsdomstolen att paritetsvillkoret som förbjuder hotell att erbjuda lägre pris på sin egen sajt än på booking.com strider mot…

Ny förmånspartner – Pinevision

Vill du veta mer om dina möjligheter att lyckas med ditt företag på nätet? Vi kan nu presentera Pinevision som ny förmånspartner – en internationell…

Högt tryck på hotell i maj!

Ska du ut och resa i maj? Försök då att boka ditt hotellrum så snart som möjligt! Boka tidigt Under maj månad är det högt…

Öppettider i påsk

Vi på Hotel Express önskar er alla en glad påsk! Öppettider i påsk Vi finns på plats idag torsdagen den 18 april fram till kl….

Gå med i hotel express

Ange dina kontaktuppgifter nedan så kontaktar vi dig!